Skip to content

Членове на британското кралско семейство

Badge of the House of Windsor.svgСлед като добавих в сайта всичките монарси на Великобритания, ред е да добавя и всичките сегашни членове на британското кралско семейство, тъй като забелязах, че много хора нямат представа точно кои са част от него.

Малко информация за Британското кралско семейство:

Британското кралско семейство (на английски: British Royal Family ) включва близките роднини на монарха на Великобритания. Заради Първата световна война през 1917 г. Джордж V се отказва от всички немски благороднически титли и преименува династията от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор, така че текущото кралско семейство е от династията Уиндзор.

Във Великобритания няма точно юридическо или официално определение за член на кралското семейство, но като правило за членове се считат монархът, съпругът (съпругата) на монарха, вдовствуващият съпруг (съпруга) на монарха, децата на монарха, внуците на монарха по мъжка линия, съпругите и овдовелите съпруги на синовете и внуците на монарха по мъжка линия.

Исторически членовете на британското кралско семейство представляват монарха из цялата Британска империя и заемат почетни и представителни постове. Днес те изпълняват церемониални и социални функции както във Великобритания, така и зад граница, но с изключение на монарха не играят никаква конституционна роля в държавните дела.

Кралица Елизабет II

Елизабет II 

Елизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мари (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Англиканската църква, главнокомандващ британските въоръжените сили и лорд на Ман.

Елизабет II е родена на 21 април 1926. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед — Филип Маунтбатън. Двамата имат четири деца: Чарлз (принц на Уелс), Принцеса Ан, Принц Андрю и Принц Едуард. Елизабет управлява от 1952 г.

След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Елизабет е най-пътуващият държавен глава в света. Тя одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Англия. Елизабет остава основната връзка между страните в Британската общност.

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при четирима монарси и е впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото.

Принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на Кралица Елизабет II

принц Филип 

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем член на Британското кралско семейство. Той е съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург.

Син на принцеса Алис Батенберг и принц Андрей Гръцки и Датски, четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга. Принц Филип участва активно във Втората световна война, на служба във военноморския флот на Великобритания. Той сключва брак с бъдещата кралица Елизабет II през 1947 година. След сватбата получава титлата принц Филип, херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете — престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI. Въпреки всичко, в някои кръгове на него се гледа с подозрение — неговите роднини с германско потекло са били тясно свързани с нацисткия режим. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата — но според неофициалната информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители го обричат на титла и пост с предимно церемониален характер.

Принц Чарлз – Принц на Уелс, първороден син на Кралица Елизабет II и Принц Филип

Чарлз 

Принц Чарлз, принц на Уелс (пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, на английски Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) е най-големият син на кралица Елизабет II и принц Филип. Той е престолонаследник на Обединеното кралство и още десетина кралства от Общността на нациите, известна преди като Британската общност.

В продължение на 15 години Чарлз е женен за лейди Даяна, принцеса на Уелс. От брака им се раждат принцовете Уилям и Хари. Бракът на Чарлз и Даяна завършва с развод през 1995 г., след като и двамата публично признават, че са си изневерявали. Две години по-късно лейди Даяна умира автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед.

На 9 април 2005 г. Чарлз се жени за Камила Паркър Боулс. Тя придобива титлата херцогиня на Корнуол и става втората по ранг жена в Обединеното кралство след кралица Елизабет II.

Съпругата на Принц Чарлз- Камила, херцогиня на Корнуол

Камила Паркър-Боулз 

Камила Паркър-Боулс (на английски: Camilla Parker Bowles) е любовница, по-късно годеница, а понастоящем съпруга на принц Чарлз, престолонаследник на Великобритания и кралствата от Британската общност.

След брака си с принца на Уелс, Камила по закон носи титлата принцеса на Уелс, но използва една от другите си титли – херцогиня на Корнуол, във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси. Тази необичайна употреба на титли е приета, тъй като официално титлата принцеса на Уелс се свързва с първата съпруга на принца – Даяна Спенсър.

Въпреки че от дълго време Камила е любовница на принц Чарлз, самата тя има един брак зад гърба си и две деца. Тя се появява в публичното пространство по време на т. нар. Война на Уелс (разпада на брака между принца и принцесата), когато е набедена за любовница на принца. След развода му с изключително популярната Даяна, Кларънс Хаус (Домът на Чарлз) работи много усърдно върху обществения имидж на Камила и тя постепенно се превръща в част от кралския живот. Днес, тя подкрепя принца на Уелс при неговите официални задължения, както и провежда свои такива.

Живот и първи брак:

Родена в село Плъмптон, Англия на 17 юли, 1947, Камила е дъщеря на майор Брус Шанд (офицер от британската армия, по-късно търговец на вино) и Розалинд Къбит. Има един брат – Марк, и една сестра – Анабел. Камила учи в Дръмбелс, Съсекс, както и Куин Гейтс в Кенсингтън, а по-късно в Mon Fertile, Швейцария. След като завършва образованието си, тя работи за около година в офисите на дизайнерите Сибил Коулфакс и Джон Фаулър.

Тя е много добра ездачка и обича да ловува. През 1974 се омъжва за Андрю Паркър Боулс, от когото има две деца: Том, роден същата година, кръщелник на принц Чарлз, и Лора, родена през 1978. И двамата са римокатолици според вярата на бащата. Камила и Паркър Боулс се развеждат на 3 март 1995.

Връзка с принц Чарлз:

Връзката между Камила и принца на Уелс започва през 1970, когато те се срещат по време на поло мач. Въпреки че тя е поредната от приятелките му и се твърди, че той има желание да се ожени за нея, дворът я намира за изключително неподходяща съпруга за бъдещия крал.

Афера:

През 1970-те години сестрата на Камила – Анабел, работи като художник в Ню Йорк. По същото време, Чарлз е полковник в кралския полк на Уелс и всяка година посещава полка в Ню Йорк, където се запознава с Анабел. Камила също посещава сестра си по това време. Поради това се твърди, че това е моментът, в който двойката подновява връзката си и че тя продължава през периода на годежа на принца и принцесата на Уелс. Говори се дори за интимна среща между тях в нощта преди сватбата на Чарлз. Въпреки това, макар че времето по което тези срещи са се случили се обсъжда много пъти, официални доклади сочат, че те са подновили романтичните си взаимоотношения в началото на 80-те.

Аферата става публична едва десетилетие по късно, с публикуването на „Даяна: Нейната истинската история“, последвано от скандала Камилагейт – тайно записан интимен разговор между Камила и Чарлз, който по-късно е предоставен на таблоидите. Когато извън-брачната връзка излиза наяве, Даяна дава интервю за BBC, в което заявява, че връзката между Камила и принца на Уелс е причината за разпадането на нейния собствен брак, казвайки: „Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено“. Въпреки че Камила се опитва да остане незабелязана през този период, тези разкрития я правят изключително непопулярна. Слуховете са отричани от нейните приятели, които твърдят че всичко е медийна измислица, превърната в градска легенда. Чарлз, обаче, потвърждава в интервю пред Джонатан Дъмбли, че двамата са възстановили връзката си, след като вече са били сключили бракове. След това, семейство Паркър Боулс съобщава за собствения си развод през 1995. Година по-късно Андрю Паркър Боулс се жени за Розмари Питман.

Втори годеж и брак:

На 10 февруари, 2005, Кларънс Хаус излизат с изявление, че Камила и принца на Уелс са се сгодили; Камила е получила годежния пръстен, който е принадлежал кралица Елизабет, кралицата-майка. Бракът трябва да се състои на 8 април, същата година, с гражданска церемония в замъка Уиндзор, и църковна благословия в църквата „Св. Джордж“. Но, тъй като провеждането на гражданска церемония в замъка Уиндзор означава, че след това мястото е достъпно за всеки, който иска да сключи брак там, мястото е променено на Уиндзор Гилдхол. На 4 април е съобщено, че сватбата ще се отложи с един ден, тъй като принца на Уелс трябва да присъства на погребението на папа Йоан Павел II. Тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват на брака, децата на Камила са свидетелите. Кралицата и херцогът на Единбург се появяват на църковната благословия и организират прием за младоженците в замъка Уиндзор. След сватбата, двойката заминава за провинциалното имение на принца, Бъркхол, и провежда първите си обществени задължения като двойка, по време на медения си месец.

Принцеса Ан- дъщеря на Кралица Елизабет II и Принц Филип

Ан 

Принцеса Ан (пълно име: Ан Елизабет Алис Луис; на английски: Anne Elizabeth Alice Louise) е единствената дъщеря и второ дете (след принц Чарлз) на кралица Елизабет II и принц Филип. Омъжвала се е два пъти. Първият ѝ брак е с Марк Филипс (продължава до 1992 година), а вторият — с Тимъти Лорънс. Има две деца Питър Филипс и Зара Филипс.

Принц Андрю, Херцог на Йорк- син на Кралица Елизабет II и Принц Филип

Андрю 

Принц Андрю, херцог на Йорк (Андрю Алберт Кристиан Едуард на английски:Andrew Albert Christian Edward) е вторият син (след приц Чарлз) и трето дете (след принц Чарлз и принцеса Ан) на Кралица Елизабет II и Принц Филип. През 1986 година се жени за Сара, херцогиния на Йорк (Сара Маргарет Фъргюсън), който продължава до 1996 г. От брака си принца има две деца Принцеса Беатрис и принцеса Евгения.

Принц Едуард, Граф на Уесекс- син на Кралица Елизабет II и Принц Филип


Едуард 

Принц Едуард, граф на Уесекс (Едуард Антъни Ричард Луис на английски:Edward Antony Richard Louis) е третият син (след приц Чарлз и принц Андрю) и четвърто дете (след принц Чарлз,принцеса Ан и принц Андрю) на Кралица Елизабет II и Принц Филип. През 1999 година се жени за София, графиния на Уесекс (София Елън Рис-Джонс). От брака си принца има две деца Принцеса Луис и принц Джеймс.


София, Графиня на Уесекс и съпруга на Принц Едуард


sofi.jpg

Принц Едуард и Софи-Рис Джоунс, която произхожда от обикновено семейство, се запознават през лятото на 1993 г. покрай организирането на тенис турнир в Холипорт край Уиндзор. Благородникът участва в състезанието, а русокосата дама отговаря за връзките с обществеността на турнира. Първата среща на Софи-Рис Джоунс и принц Едуард е в Бъкингамския дворец, където той я кани, за да обсъдят подготовката на турнира. Още тогава младата и напориста дама привлича вниманието на най-малкия син на кралица Елизабет Втора. В дните преди началото на тенис турнира двамата прекарват доста време заедно и успяват да се опознаят. Близостта им е доловена от бдителните репортери и няколко седмици след състезанието в Холипорт вече е ясно, че принц Едуард излиза с чаровната млада дама. Започва да се говори за сватба, тъй като Едуард вече е на 35 години, а няма сериозна връзка. Налага се обаче нетърпеливите да почакат. И за да запуши устата на клюкарите, принцът предприема изненадващ ход. В специално писмо до големите британски вестници той ги уведомява, че засега няма намерение да се жени, и ги моли да престанат да притесняват него и най-вече приятелката му. Софи-Рис Джоунс започва много често да се появява с принца, гостува в Бъкингамския дворец, в Уиндзор и Балморал, дори ходи на езда с кралицата. Елизабет Втора напълно одобрява избора на сина си и дори поканила Софи да живее в апартамент в Бъкингамския дворец, преди двамата да са се сгодили официално. Връзката на Софи и Едуард се развива доста бавно. Цели шест години изминават от първата им среща, преди да се решат да вземат решението да се оженят. Софи получава предложение за брак от Едуард по време на зимната им ваканция на Бахамите в края на 1998 г. Тогава принцът коленичил и помолил любимата си да се омъжи за него. Съгласявайки се, Софи-Рис Джоунс получила годежен пръстен с диамант за почти 300 000 долара. Тя твърди, че предложението я сварило напълно неподготвена. Годежът им официално е обявен през януари 1999 г. Ние сме близки приятели и любовта ни само прави още по-силна връзката помежду ни, обяснява преди сватбата принц Едуард. Сватбата на принц Едуард и Софи-Рис Джоунс през 1999 г. е истинско събитие за британците. Те вече са загубили любимата си принцеса лейди Даяна. Булката е в разкошна рокля, обшита с перли. Венчалните пръстени са изработени от придворните бижутери. Преди сватбата Едуард получи званието граф на Уесекс, а Софи беше удостоена да се нарича нейно височество графинята на Уесекс, накратко Софи Уесекс. Младото семейство се сдоби с дъщеричка през ноември 2003 г. Софи Уесекс загуби първата си рожба две години преди това. Тя забременя извънматочно и бе оперирана за отстраняване на плода през декември 2001 г. В момента Софи напълно се е отдала на майчинството.

Принц Ричард, Херцог на Глочестър и братовчед на Кралица Елизабет II

HRH The Duke of Gloucester

Принц Ричард, който носи титлата Херцог на Глочестър. Той също е член на британското кралско семейство. Той  е и  братовчед на кралица Елизабет II. Член е на „Ордена на Малта“. Тук ще припомним, че „рицарят на Малта“ Ричард беше човекът, който посвети в ордена бившия президент на ЮАР Табо Мбеки. Той присъстваше и на снимка с Нелсън Мандела, където и двамата са облечени, като рицари на ордена.Присъствието на такъв благородник в този влиятелен католически орден, едва ли е изненада.

Биргит, Херцогиня на Глочестър и съпруга на Принц Ричард

HRH The Duchess of Gloucester

Биргит, херцогиня на Глостър (Биргит Ева, по-рано van Deurs,  родена в  Хенриксен на 20 юни 1946 г.) е член на британското кралско семейство, съпругата на принц Ричард, херцог на Глостър, който е внук на крал Джордж V и братовчед на Кралица Елизабет II

Заедно със съпруга си представляват Кралица Елизабет II когато и където е нужно.

Принц Едуард, Херцог на Кент и братовчед на Кралица Елизабет II и Принц Филип

HRH The Duke of Kent

Роден през 1935г. , Херцогът на Кент е син на покойния Принц Джордж, четвъртия син на Джордж V, и на покойната Принцеса Марина, дъщеря на княз Николай.

Принц Едуард е братовчед на Кралица Елизабет II и на Принц Филип. Настоящия Херцог на Кент наследява титлата от баща си през 1942 година.

През 1961 година Принц Едуард се сгоди за  г-жа Katharine Worsley. Двойката има 3 деца: Георг, граф на St Andrews, роден през юи 1962 година; Лейди Хелън Тейлър, родена през Април 1964 година; Лорд Николас Уиндзор, роден на 25-ти юли 1970 година.

Херцогът е Херцогинята са ангажирани с голям брой кралски задължения. Всеки един от тях е част от благотворителни организации.

Катрин, Херцогиня на Кент

HRH The Duchess of Kent

Катрин, херцогинята на Кент, е родена на 22 февруари 1933 г и е най-малкото дете и единствена дъщеря на покойния сър Уилям Уорзлей.

Нейният баща е председател на MCC и за 14 години Лорд-Лейтенант на North Riding of Yorkshire.

Катрин е израстнала в семейния дом в Hovingham Hall, близо до Йорк, където Уорзлей са живеели от средата на осемнадесети век.

Нейната майка, Джойс Морган Брюнер, е дъщеря на сър Джон Брунър- основател на Brunner Mond, която се превърна в  ICI (Imperial Chemical Industries). Нейният чичо  се е оженил за внучка на известния актьор на 18-ти век сър Хенри Ървинг.

Принцеса Александра

The baby princess

Принцеса Александра е родена на Коледа 1936 в 3, Belgrave Square, London в дома на семейството си.
Тя е второто дете и единствена дъщеря на бившия Херцог и Херцогиня на Кент  (братята й са сегашния Херцог на Кент и Принц Майкъл на Кент).

Голяма част от детството на Принцеса Александра е прекарано в дома на Херцогът и Херцогинята на Кент.  Нейният баща е бил убит при злополука във въздуха през 1942, по време на войната. Тогава тя е била само на 5 годинки.

Принц и Принцеса Майкъл на Кент

TRH Prince and Princess Michael of Kent

Принс Майкъл е роден на 4 юли 1942 г. в семейния дом в Iver, Бъкингамшир. Той е кръстен Майкъл Джордж Чарлз Франклин и един от неговите кръстници е президента на САЩ Рузвелт.
Баща на Принс Майкъл, Принц Джордж, е четвърти син на Джордж V, и майка му, принцеса Марина, е дъщеря на принц Николай на Гърция.
Той е братовчед на Кралицата и херцога на Единбург. По-големият му брат е Херцогът на Кент, а по-голямата му сестра- Принцеса Александра.

Принц Майкъл е е бъдещ наследник на трона по никаква линия и затова не получава пари от данъкоплатци и т.н. Затова той ръководи собствен бизнес- консултации и помага на Херцога на Кент и на Принцеса Александра с финансиране и се грижи за благотворителните им и обществени задължения.

Принц Уилям- син на Принц Чарлз; Херцог на Кеймбридж; Бъдещ крал, след баща си; Принц на Уелс

HRH Prince William

Уилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, дук (херцог) на Кембридж (на английски William Arthur Philip Louis, ) е член на британското кралско семейство.

Той е първородният син на принц Чарлз и принцеса Даяна и внук на кралицата на Обединеното кралство – Елизабет II; вторият (след баща си) наследник на трона. Има по-малък брат – принц Хари.

През 2005 г. завършва университета „Сейнт Андрюс“ с магистърска степен. Сключва брак на 29 април 2011 с Кейт Мидълтън. Същият ден получава титлата „херцог на Кеймбридж” от кралица Елизабет II. Сватбената церемония се провежда в Уестминстърското абатство.

Кейт Мидълтън- съпруга на Принц Уилям; Херцогиня на Кеймбридж

The Current Royal Family

Катрин Елизабет „Кейт“ Мидълтън, херцогиня на Кембридж, е съпругата на уелския принц Уилям. От началото на връзката си с принц Уилям Кейт Мидълтън попада в центъра на вниманието на британските и световните медии, които често спекулират с отношенията ѝ с принц Уилям.

Ранни години 

Кейт Мидълтън е родена на 9 януари 1982 г. в Рединг, графство Бъркшър, Англия. Тя е най-голямата от трите деца на Майкъл Франсис Мидълтън и съпругата му Карол Елизабет Голдсмит. Бащата на Кейт е авиодиспечер, а по-късно и пилот от Бритиш Еъруейс, а майка ѝ е стюардеса. През 1987 родителите на Кейт основават фирма за кетъринг — Party Pieces, която се занимава с доставка на храна и украса за партита — бизнес, който превръща родителите на Кейт в милионери.

Първоначално Кейт учи в училището Сейнт Андрюс в град Пангбърн, Бъкшър, след което завършва Марлбъро Колидж в Марлбъро. След колежа Кейт учи история на изкуството в университета Сейнт Андрюс, Файф, Шотландия. В университета тя се запознава с принц Уилям, който по това време учи за магистър в Сейнт Андрюс.

Отношения с принц Уилям 

Статутът ѝ на неофициална приятелка на уелския принц бързо привлича вниманието на медиите, което превръща Кейт в поредната жертва на жълтата преса и папараците във Великобритания. През 2005 г. от името на своята клиентка адвокатът на Мидълтън прави публично оплакване от поведението на медиите спрямо Кейт, като изтъква, че тя не е направила нищо, за да предизвиква такова обществено внимание към личността си.

През 2006 г. официално е съобщено, че Кейт Мидълтън ще получи лична охрана, осигурена от Департамента за кралска и дипломатическа сигурност, което става причина в медиите да се появят предположения за предстоящ годеж между принца и Мидълтън. Предположенията обаче не се оправдават, тъй като от кралската пресслужба не са направени подобни официални съобщения.

Особено медийно внимание привлича тържеството по случай двадесет и петия рожден ден на Кейт, но този път принц Уилям и принц Хари, както и адвокатите на Мидълтън, заплашват медиите със съд, ако без позволение публикуват снимки от тържеството. Това принуждава медии като Таймс, Сън и Гардиън да се откажат от публикуването на папарашки снимки от рожденото парти на Мидълтън.

Временна раздяла и сдобряване

На 14 април 2007 вестник „Сън“ излиза с ексклузивната новина, че Уилям и Кейт Мидълтън са се разделили. Темата набързо е подхваната и от други медии като BBC. Според разпространената от медиите версия Кейт и Уилям са се разделили по време на ваканция в швейцарския курорт Цермат. От Кларънс Хаус обаче отказват да дадат официално изявление с мотива, че не коментират личния живот на принц Уилям. Междувременно в медиите не престават да излизат спекулативни материали около причините за раздялата, които често се основават на съмнителни, анонимни източници от приятелския кръг на принца и Мидълтън. „Сън“ цитира близък приятел на принца, според когото Кейт е почувсвала липса на достатъчно внимание от страна на Уилям. Вестникът подчертава, че принцът е прекарал известно време с друга жена и че той, тогава на 24, се е почувствал твърде млад, за да се жени.

В една статия вестник „Дейли Мейл“ изтъква, че в кралския двор не са искали Уилям да прибързва с официални изявления за евентуален годеж и че принцът е предпочел военната кариера пред преждевременния брак. Вестникът съобщава, че един от приятелите на принца го е посъветвал да подходи по-небрежно към отношенията си с Кейт. В статията се предполага, че Кейт е очаквала твърде много в желанието си Уилям да демонстрира по-сериозно привързаността си към нея.

През юни 2007 се появяват съобщения за сдобряване, но Кейт и Уилям заявяват, че са само добри приятели. Двамата обаче се появяват заедно на много публични събития и много медии предполагат, че те са изгладили отношенията си. Мидълтън е с Чарлс и Уилям по време на лов в Балморал и придружава Уилям на сватбата на братовчед му Питър Филипс, въпреки че самият принц отрича това. През април 2008 г. тя присъства на награждаването на Уилям в Кралския военновъздушен колеж Крануел, а на 16 юни Кейт е заедно с кралското семейство на церемонията по удостояването на Уилям с Ордена на жартиерата.

Годеж и сватба

На 16 ноември 2010 от Кларънс Хаус официално обявяват, че Уилям и Кейт ще се оженят през 2011 г.

Според съобщението Кейт и Уилям са се сгодили през октомври 2010, по време на почивка в Кения и по-точно по време на 10-дневна обиколка из резервата Леуа. Сватбата е планирана за 29 април 2011 г. Очаква се по това време принц Уилям да получи херцогска титла, с каквато по традиция се удостоява всеки мъжки член на британското кралското семейство, който се ожени. Предполага се, че Уилям ще получи някоя от титлите херцог на Кларънс, херцог на Кеймбридж, херцог на Съсекс, Кендъл, Авондейл и Стратърн. Като негова съпруга, Кейт Мидълтън ще споделя херцогската титла и обръщението Нейно Кралско Височество.

От 29 април2011г. получава титлата „херцогиня на Кембридж“ от кралица Елизабет II и е съпруга на принц Уилям.

 

Принц Хенри- Принц на Уелс;  Син на Принц Чарлз

HRH Prince Harry

Принц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор (на английски Henry Charles Albert David), известен още като принц Хари, е член на британското кралско семейство и син на престолонаследника на британския трон принц Чарлз и покойната принцеса Даяна. Той е трети по ред за наследяване трона на Великобритания – след баща си и брат си, принц Уилям.

Кратка биография

Принц Хари е роден на 15 септември 1984 г. в крилото Линдоу на лондонската болница „Сейнт Мери“ (на английски Saint Mary) в квартал Падингтън на Лондон. Ранните си години принцът прекарва в прочутата сред заможните слоеве на обществото детска градина на г-жа Майнърс. Това става по настояване на майка му Даяна, която държи синовете ѝ да израснат в „нормална“ обстановка. По-нататъшното си образование принцът получава в „Лъдгроув“ – училище с пансион. Гимназиалните си години принц Хари прекарва учейки в най-елитното средно училище във Великобритания Итънския колеж (на английски Eton). След завършването му принцът прекарва една свободна година, след което започна обучението си в кралската военна академия „Сендхърст“ (на английски Sandhurst).

Личният живот на двамата принцове Уилям и Хари е обект на многобройни спекулации, в резултат на тяхната популярност на острова и по света. Всеизвестен факт е трагичната смърт на майка им принцеса Даяна през август 1997 година. Огромен брой телевизионни програми предават на живо погребението на принцесата на 06.09.1997 г. Преди трагедията да се случи, родителите на Хари са разведени от 1996 година, след което майка му губи титлата си Нейно Кралско височество. Един скандал, свързан с принца е разкритието, че е пушил марихуана, което става причина за нови спекулации и упреци към принц Чарлз и ролята му на баща.

Принц Хари завършва обучението си във военната академия „Сендхърст“ на 12.04.2006 след като обявява решението си да прекара между 30 и 40 години като офицер в армията, по време на интервю, дадено послучай 21-я му рожден ден на 15.09.2005 г. Принцът заявява и решението си да вземе участие в следващия контингент, който ще бъде изпратен в Ирак. 

Личен живот

За личния живот и романтичните връзки на принц Хари също е известно много. Първата му приятелка е Лаура Джерард Лий. От 2005 година Хари има връзка с южноафриканката Челси Дейви, която е дъщеря на мултимилионера Чарлс Дейви, собственик на компания-организатор на сафарита (HHK SAFFARIS). През 2006 година над бащата на Дейви надвисва заплаха от арест, след като е разследван за незаконна търговия с валута и е установено, че паричното му състояние и имуществото му са придобити поради близките му отношения с Робърт Мугабе по време на един от най-жестоките политически режими в Южна Африка. В момента Челси е студентка по счетоводство в университета в Кейптаун. Тя е поканена от университета в Бристол да защити степен по политика и пристига в Англия през 2007 година. Дипломира се като юрист в Университета в Лийдс и получава предложения за работа, но през лятото на 2010 се завръща в Южна Африка. Поканена е от Хари на предстоящата сватба на принц Уилям, макар че са разделени.


Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: